Tilbage til Danmark

Det er vores erfaring, at mange udlandsdanske forældre bliver overraskede over, at deres barn, efter bare et par år i udlandet, ikke længere har det samme sprogniveau, som jævnaldrende børn i Danmark. Der kan ske meget på bare nogle få år i forhold til sprogudvikling.

Som forælder er det svært at få øje på, for i mange tilfælde er barnet stadig flydende i ”hverdagsdansk”, men det er det analytiske danske sprog, som ikke er blevet udviklet i takt med jævnaldrende børn i Danmark.

I den danske folkeskole bliver børn placeret efter alder. Hvis I vender tilbage til Danmark vil det give dit barn store sproglige udfordringer i skolesammenhæng, hvis han/hun ikke er sprogligt på niveau med de jævnaldrende børn.

Hør i videoen herunder Emil Rolsted tale om at sikre et alderssvarende danskniveau:

Sprog er kontekstbestemt, og det er ikke tilstrækkeligt kun at træne ”hverdagsdansk”, hvis dit barn skal tilbage i dansk skole. Man må også træne det analytiske sprog eller såkaldt ”skoledansk”. Læs mere om dette under Hvordan taler I dansk?.

Vær bevidst om vigtigheden af at udvikle et alsidigt og nuanceret sprog allerede før I tager af sted til udlandet, så I ikke får uheldige overraskelser på vej hjem til Danmark. For der er ikke nogen hurtige lappeløsninger, når det kommer til sprogudvikling.

Hør i videoen herunder Emil Rolsted fortælle om at vende tilbage til det danske uddannelsessystem:

Hvis du ønsker hjælp til at sikre dit barns udvikling af et nuanceret dansk sprog, kan du fx tilmelde dit barn Danes Worldwides Online Danskundervisning.

 

Læs også: