Dansk er et fællesskab

At tale dansk er ikke kun at mestre et sprog – det er også at indgå i et fællesskab omkring det danske sprog, og omkring Danmark og dansk kultur.

Når man kan tale dansk får man direkte adgang til dansk kultur og kan aktivt deltage i fællesskabet på lige fod med andre danskere. Dette kommer særligt til udtryk, når du er i Danmark. Er du en del af fællesskabet, eller står du udenfor og kigger ind?

laer-dansk-i-udlandet_mid-banner3

 

En investering i fremtiden

Hvis du ønsker, at dit barn får et tæt bånd til Danmark, er det en rigtig god idé at sikre, at dit barn har gode danskkundskaber. Det er svært at føle sig tæt forbundet med et land, hvor man ikke kan tale fællesskabets sprog. Sådan vil det være for dit barn at være i Danmark uden at kunne dansk.

Der er meget, der går tabt socialt og kommunikativt, når man står udenfor sprogfællesskabet. Dit barn vil stå som et spørgsmålstegn i mange sociale sammenhænge, for du vil som forælder aldrig have kapacitet til at oversætte det hele: Eksempelvis den lille sidebemærkning, musikteksten, der pludselig udløste en latter i lokalet, ordsproget som ikke gav mening i oversættelsen til engelsk osv.

Hvis dit barn har begrænsede danskkundskaber, kan det også udløse frustration på længere sigt, når dit barn får behov for at udtrykke sit intellekt. Det kan eksempelvis betyde, at dit barn vil trække sig tilbage i sociale sammenhænge, fordi det er svært at deltage på niveau med det øvrige fællesskab.

 

Læs også: