Sandheden om ulemperne for dit barn

Det er tydeligt for de fleste, at dét at tale flere sprog er noget positivt. Hvis dit barn lærer flere sprog som ganske lille, betyder det højst sandsynligt, at han/hun vil blive flydende i flere sprog uden de store problemer. Dit tosprogede barn vil være foran andre børn, når det kommer til at lære endnu flere sprog og vil også have de bedste forudsætninger for at udvikle gode analytiske, sociale og akademiske evner.

Det lyder alt sammen rigtig fint og mest af alt som et mantra, som forældre gentager for sig selv igen og igen. Men når alt kommer til alt, hvad er så de reelle ulemper for dit barn ved at lære to sprog på én gang? Her kommer de uden filter:

1. Dit barns sprogudvikling kan være forsinket

Børn, der vokser op med at lære to sprog helt fra fødslen, begynder ofte at tale lidt senere end børn, der vokser op med kun ét sprog. Det er ikke noget, der er videnskabeligt bevist, men vi ved af erfaring, at det ofte er tilfældet, at tosprogede børn begynder at tale lidt senere end andre børn.

Det giver god mening, at børn, der lærer flere sprog på én gang, skal bruge lidt længere tid til at sætte sprogene i system, da de jo lærer næsten dobbelt så mange ord. Så vær ikke bekymret. Sproget skal nok komme, det vil bare tage dit barn lidt længere tid at fåkategoriseret sprogene.

Det er ligesom, når børn lærer at gå: Nogle børn går meget hurtigt, og andre begynder først at gå lidt senere. Efter noget tid vil begge børn gå på samme niveau.

 

2. Dit barn kan blande sprogene sammen i starten

Børn, der lærer to sprog, skifter ofte imellem sprogene i starten og siger fx ét ord fra engelsk og det næste ord på dansk. Det er helt naturligt, for det handler som sagt om, at børnene skal have tid til at sætte sprogene i system.

Nogle forældre kan blive frygtelig bekymrede – og der er sikkert også mange i omgangskredsen, som vil reagere på, at sprogene bliver ”blandet”. Men der er altså ingen grund til bekymring. Børn, der kun lærer ét sprog ad gangen kan også have svært ved at finde ordene.

 

Ulemperne for dit barn er faktisk meget begrænsede. Først og fremmest får dit barn en række fordele. Men når vi nu er inde på emnet vedrørende “bagsiden af medaljen”, er det relevant at få understreget, at det kan være en ulempe for dig som forælder, at du skal bruge meget energi og ressourcer på at lære dit barn flere sprog på en gang.

At lære dit barn dansk er en investering i fremtiden og hatten af for jer derude, der får det hele til at hænge sammen i en hverdag med arbejde, vasketøj og bleskiftning. Det kan være overvældende i perioder, men giv ikke op. Vi har endnu ikke talt med nogen forældre, der har fortrudt, at de lærte deres barn dansk – men vi har talt med mange danske forældre, der har fortrudt, at de ikke prioriterede det danske sprog i udlandet.

Hold fanen højt! Vi hepper på jer :-)