Kom godt i gang

For at komme godt i gang med at lære dit barn dansk vil vi anbefale, at du definerer en målsætning for udviklingen af danskniveau og herefter tilrettelægger en plan, der afspejler ambitionerne. Vigtigst af alt er det at gå legende til værks, så arbejdet med det danske sprog fra allerførste færd bliver sjovt og ikke en sur pligt.

Med andre ord:

  1. Tag stilling i familien til jeres ønsker for udviklingen af det danske sprog.
  2. Læg en læringsplan – og følg den.
  3. Gør det sjovt for både dig og dit barn.

 

Sådan lærer børn sprog

Sproglige færdigheder består overordnet af tre typer ’byggesten’:

A. Sprogets brug: Barnet bliver bevidst om, at sproget har en funktion.

B. Sprogets form: Bevidsthed om opbygningen af sproget: Udtale, bøjning af ord og rækkefølgen af ordene i sætningen.

C. Sprogets indhold: Bevidsthed om betydningen af ordene.

Disse tre byggesten er grundlaget, når man kommunikerer. Barnet udvikler ikke alle tre områder på én gang, da sprogudviklingen er en dynamisk proces. I perioder er det måske mest udtalen, der udvikler sig, mens denne udvikling i andre perioder går i stå, hvor barnet til gengæld udtrykker flere nuancerede sætninger og får et større ordforråd.

 

Brug hverdagen som inspiration

I den travle hverdag kan det virke uoverskueligt at skulle sprogstimulere sit barn. Men at udvikle et sprog kræver ikke nødvendigvis terperi, men leg med sproget i forbindelse med hverdagens mange små gøremål og rutiner, såsom morgen- og aftensmad, tandbørstning eller putning om aftenen.

Børn lærer sprog, når det ’ping-ponger’ med omgivelserne i hverdagen. I er som forældre sammen med jeres barn hver dag i hjemmet, som derfor bliver den vigtigste platform for jeres barns sprogudvikling.

Måden, I som forældre kommunikerer med barnet, er afgørende for dets sproglige udvikling. Det handler om hele tiden at sætte konkrete ord på de ting, I gør sammen. Det kan måske virke lidt kunstigt i starten men bliver lettere med øvelsen! Jo flere forskellige ord, I bruger, jo større ordforråd får barnet. Når I taler, skal I så vidt muligt prøve at inddrage barnet aktivt i samtalen.

I vil ofte opleve, at barnet eksperimenterer med blandt andet de gram- matiske endelser. Når det for eksempel siger ’manner’ i stedet for mænd og ’kommede’ i stedet for kom, skal I ikke rette på barnet, men svare med den rigtige sætning. Barnets sprog skal ikke opfattes som et forkert voksensprog, men derimod som et fuldgyldigt barnesprog.

Den største sprogudvikling finder sted, når barnet er motiveret. Og I vil opleve, at motivationen kommer af sig selv, når barnet bliver nysgerrigt og oplever nærvær og engagement fra jer som forældre. Jeres motivation smitter i høj grad af på barnet.

 

laer-dansk-i-udlandet_mid-banner12

 

Forbered dig på en udfordring

At lære dit barn dansk i udlandet er som at løbe et maraton – ikke et sprint. Det kræver stor viljefasthed, energi og udholdenhed. Et skridt ad gangen. En dag ad gangen. Det er en lang sej proces. Det kræver stor styrke og er en udfordring, som du ikke bør undervurdere.

Der vil helt sikkert være tider, hvor du er på nippet til at give op, og der vil være tidspunkter hvor det hele er surt, og du har ikke haft succesoplevelser i lang tid. På trods af dette skal du dag efter dag finde mentalt overskud frem efter arbejde til at gøre dansk til en leg – ind imellem madlavningen og tøjvasken vel at mærke.

Derudover skal du kontinuerligt stå på mål for dit valg blandt dine omgivelser, for det er ikke alle, der vil støtte dit valg om at lære dit barn flere sprog på én gang. Dit barn kan oveni købet være én af de største modstandere af projektet og vil sandsynligvis først takke dig langt senere i livet.

 

Det vil lykkes for dig!

Det eneste der virkelig hjælper, hvis det hele er gået i hårdknude, er at blive ved og ikke give op. Hvis du har den mentale styrke og en fundamental lyst til at lære dit barn dansk, så skal du nok nå i mål. Tænk på alle de fordele du giver dit barn ved at kunne dansk og alle de døre, som du åbner for dit barn nu og i fremtiden.

Mangler du motivation? Så læs denne liste over de vigtigste fordele ved at lære dit barn dansk

Vi hepper på dig!

 

Læs også: