Kan jeg selv lære mit barn dansk?

Hør i videoen vores ekspert, Stine Rømer, fortælle om hvorfor det er en god idé at læne sig op ad undervisningsmaterialer:

 

Naturligvis kan du selv lære dit barn dansk. Når du bor i udlandet, skal du som udgangspunkt gribe det an nøjagtigt, som hvis du boede i Danmark. Eksponer barnet for det danske sprog ved at aktivere talesproget så tidligt som muligt. Syng, leg, se film osv. Læs mere herom under: Kom godt i gang.

Udfordringen, når du bor i udlandet, er, at du nu er hovedkilden til at eksponere dit barn for det danske sprog. Udenfor hjemmet foregår al kommunikation på et andet sprog end dansk. I Danmark vil dit barn høre masser af dansk uden for hjemmet, men i udlandet ligger ansvaret på dine skuldre.

 

Læringsressourcer sikrer den rette progression

Det er en god idé at inkludere og læne sig op ad nogle læringsressourcer forholdsvist tidligt i forløbet. Det kan fx være bøger, online programmer el.lign. særligt henvendt til børn, som er ved at lære dansk.

Udover at lette dit arbejde som ”dansklærer” i den kreative proces med udvikling af opgaver, så sikrer materialerne den rette progression i udviklingen af dit barns sprog. Mange læringsressourcer vil have en klar holdning til, hvornår det er bedst at lære hvad, og du kan læne dig op materialets pædagogiske tilgang.

Få inspiration til læringsressourcer og hjælpemidler i Værktøjskassen.

 

Konflikter

Vær opmærksom på, at der kan opstå konflikter undervejs mellem dig og dit barn, når du indtræder som ”dansklærer”. Det er almindeligt kendt, at det er sjovere for alle parter at lære fx at stå på ski af en skiinstruktør i stedet for en person, som står én meget nært. Sådan er det også med danskundervisning. Du og dit barn vil have en anden type af konflikter end den type af konflikter, dit barn ville have med sin dansklærer.

Dette er godt at have i baghovedet, før du begynder, så du som forælder ved hvad du kan forvente af din rolle som dansklærer.

 

Læs også: