Vellykkede indlæringsmetoder

Der findes utrolig mange meninger og metoder, når det kommer til at optimere børns sprogindlæring og sprogudvikling. Man kan blive helt rundtosset, når man orienterer sig blandt de mange perspektiver på indlæring – for hvilken metode er den bedste for netop dit barn?

Mange flersprogede familier har fundet ud af, at en fast rutine omkring hvornår man bruger hvilket sprog, formindsker børnenes tendens til at blande sprogene sammen. Sprogindlæring er en kaotisk proces, så jo mere stabilitet, tryghed og forudsigelighed du kan skabe i processen for dit barn, jo bedre.

I skal naturligvis tage udgangspunkt i, hvad der vil fungere bedst i jeres familie. Hver familie er sin egen. Det kan være, at I ikke har behov for at være systematiske i jeres proces, men her er en kort introduktion til de to mest udbredte indlæringsmetoder:

 

1. Ét sprog for hver forælder

Denne indlæringsmetode er den mest anvendte metode i familier, hvor forældrene ikke har samme modersmål. Det vil fx i praksis sige, at den danske mor altid taler dansk til barnet, og den spanske far altid taler spansk til barnet. Dit barn lærer herved helt naturligt at skelne mellem sprogene.

Det er en god idé at supplere med læringsressourcer med denne metode, så hele ansvaret for indlæringen af det danske sprog, ikke udelukkende ligger på den danske forælder. Det kan hurtigt blive tungt, hvis man står alene med indlæring af et minoritetssprog.

Det er en god idé at have legegrupper med andre danske børn (hvis muligt), familiebesøg fra Danmark osv. Det hjælper, når dit barn oplever, at der er flere omkring ham/hende, der også taler dette ”hemmelige” sprog. Så kan dit barn fornemme brugbarheden af det danske sprog og får herigennem yderligere motivation og gåpåmod.

Børn er forunderlige og velovervejede. Det vil ikke tage dem længe at regne ud, at hvis mor er den eneste, der kan tale dansk – så er det nok ikke så vigtigt.

 

2. Tal dansk i hjemmet – og kun dansk

Denne metode er utrolig effektiv, når begge forældre taler dansk, men har naturligvis sine udfordringer i flersprogede familier. Indlæringsmetoden dækker helt enkelt over, at alle i familien taler dansk, når I er i hjemmet. I prioriterer altså at træne det danske sprog hjemme og lader i udgangspunktet omverdenen om lære jeres barn det sprog, der tales lokalt, hvor I bor.

Metoden er meget effektiv i forhold til at sikre, at det danske sprog får plads i dit barns liv. Mange eksperter anser denne metode for at være den absolut sikreste vej, hvis du gerne vil have, at dit barn er fuldt ud flydende i det danske sprog. Men det er naturligvis heller ikke uden udfordringer.

Hvis du som forælder prioriterer dansk så tydeligt på hjemmefronten, er der ofte en række udfordringer, som du bør være bekendt med. Nogle børn, der er vokset op med denne indlæringsmetode, er ikke lige så hurtige som deres legekammerater til at udvikle det sprog, der tales i miljøet udenfor hjemmet. Det hænger naturligvis sammen, og som forælder vil det blive svært ikke at bekymre sig, når dit barn ikke helt kan følge med i begyndelsen. Dette udligner sig senere, så der er ingen grund til bekymring.

Vores erfaring siger, at eventuelle forsinkelser med sproget udligner sig senest ved femårsalderen. Børnene vil herfra tale på niveau med andre børn – på begge sprog.

Jo mindre du bekymrer dig, jo bedre er det for dit barns udvikling. Husk på endemålet og tænk på glæden ved at have en tosproget spirrevip i hjemmet.

laer-dansk-i-udlandet_mid-banner4

 

Hvilken metode er rigtig for jer?

Nu sidder du sikkert og vægter de to metoder op imod hinanden: Hvad skal du vælge? Men husk på at det ikke behøver være så sort/hvidt, at jeres familie skal lægge jer fast på én absolut metode. Så længe at I sikrer jer et mønster (husk på at børn trives med forudsigelighed), hvor det danske sprog bliver aktiveret, så skal det nok gå. I kan fx lave jeres egne variationer af de to metoder. Fx: (1) Ét sprog bliver talt i hjemmet og det andet sprog bliver talt på ferier i udlandet, (2) I taler forskellige sprog forskellige steder, fx engelsk på legepladsen og dansk i supermarkedet.

Sprogindlæring er en fleksibel og personlig proces for både forældre og børn. Tilpas sprogindlæringsmetoderne til noget der passer til jeres liv. Husk at det tunge ansvar ikke behøver at hænge udelukkende på dig som ene dansk forælder. Der er mange muligheder for at søge støtte og inspiration til jeres barns sprogindlæring.

Se vores liste over hjælpemidler i Værktøjskassen.

Læs også: