6 ting du skal vide som forælder til tosprogede børn

Her kommer 6 ting, som det er en god idé at huske på, som forælder til tosprogede børn (eller kommende tosprogede børn):

1. Sprog kommer ikke af sig selv

Sprogudvikling kræver en aktiv og vedholdende indsats – også for børn. Fejlagtigt er der nogen som tror, at hvis bare man har danske forældre, så kommer det danske sprog helt af selv. Husk på at det danske sprog er minoritetssproget i udlandet, og at barnet er omgivet af et andet sprog størstedelen af tiden.

Med den rette indsats kommer det danske sprog naturligt, men det kan absolut ikke tages for givet

Læs også: Sprog kommer ikke af sig selv

 

2. Du skal udarbejde en plan – og følge den

Det er en god idé at have en konkret plan med tilhørende læringsmål, der matcher jeres ambitioner for barnets danskniveau. I kan fx lade jer inspirere af læringsressourcer og materialer, som allerede har et udpenslet progressionsforløb.

Udstyret med en plan kan I sikre, at jeres barn bliver eksponeret for det danske sprog i rigelige mængder. Husk at være realistiske når I opstiller mål, så projektet ikke tager pusten fra jer.

Læs også: Sådan lægger du en læringsplan

laer-dansk-i-udlandet_mid-banner7

 

3. Du skal afsætte ekstra tid (og måske endda midler til materialer)

Du er nødt til at afsætte en del tid til at lære dit barn dansk. Både til at tale dansk, til at læse for dit barn, men også til at finde læringsressourcer og finde på kreative indslag, så det bliver ved at være sjovt at lære dansk. Fx at arrangere ekstra skype-aftaler med bedsteforældre eller bestille danske tegneserier over nettet. Det tager alt sammen tid.

Få inspiration og vejledning til hjælpemidler under Værktøjskassen.

 

4. Du vil møde mennesker, der ikke støtter dig

Du vil møde folk på din vej, som vil synes, at du forventer for meget af dit barn, når du gerne vil lære dit barn dansk samtidigt med at lære et andet sprog. Vi har hørt mange eksempler fra forældre, hvor mennesker i deres omgangskreds har konfronteret dem med udtalelser som ”du forvirrer dit barn med to sprog” el.lign.

Pas på med at lade andre stjæle din gejst og motivation. De er ikke eksperter på området, kun du ved, hvad der er bedst for dit barn. Sprog er én af de største gaver, du kan give.

Læs også: Sandheden om ulemperne ved at lære to sprog

 

5. Det kommer ikke til at være nemt

Selvom du har de helt rette intentioner, har lagt den “perfekte” plan og er topmotiveret til at lære dit barn dansk, kan der være masser af ydre omstændigheder, som gør, at det alligevel er svært at finde tid og overskud. Nyt job, flytning, familieforandringer osv. kan pludselig stjæle fokus fra danskundervisningen.

Inden du går sur i projektet og giver op, så søg hjælp i form af materialer, undervisningstilbud og råd fra eksperter til at bevare motivationen og overblikket.

 

6. Du kommer aldrig til at fortryde din beslutning

Vi kan forsikre dig om, at du aldrig vil fortryde din beslutning om at lære dit barn dansk. Dansk er en gave, der bliver ved med at give.

Læs mere: Derfor er det vigtigt at lære dit barn dansk

 

Læs også: