Derfor er det vigtigt at lære dit barn dansk

Hør i videoen vores ekspert, Stine Rømer, tale om vigtigheden af at lære dansk:

Her en liste over de vigtigste fordele, du giver dit barn ved at kunne dansk:

 

1. Adgang til den danske kultur (din kultur, som forælder)

Når dit barn mestrer det danske sprog, så forstår dit barn bedre den kultur, som han/hun er en del af og herigennem forstår barnet bedre sig selv. Det lyder som en floskel, men det er rent faktisk sådan det forholder sig.

Hvis dit barn ikke kan begå sig på dansk, så har han/hun ikke direkte adgang til dansk kultur. Dit barn kan få fortalt historier om Danmark og få forklaret med eksempler, hvordan dansk kultur kommer til udtryk, men han/hun vil ikke kunne aktivt deltage i kulturen på linje med andre børn i Danmark uden at kunne sproget.

Der er forskel på at kigge ind på et fællesskab og aktivt at deltage i fællesskabet. En dansk mor i udlandet fortalte os eksempelvis, hvordan hendes dreng nu forstår hende bedre, og opsøger hende på en anden måde, efter at han har lært dansk.

Det giver en bedre gensidig forståelse af hinanden, når man kan deltage i hinandens kultur.

Læs mere her: Sprog og kultur hænger sammen og Dansk er et fællesskab

 

2. Lettere kommunikation med jeres danske familie (og styrkede relationer)

Al kommunikation med jeres danske familie bliver naturligvis langt lettere, når dit barn mestrer det danske sprog. Tænk især på hvordan sproget kan styrke relationen til de danske bedsteforældre, der måske ikke taler andre sprog end dansk.

Hvis dit barn ikke kan det danske sprog, vil det hæmme dit barn i relationer med andre danskere. Det giver sig selv. Men lige så vigtigt er det at tænke på, hvordan den sproglige udfordring hæmmer andre omkring dit barn og kommer til at have indflydelse på dit barns sociale liv.

De fleste har kun overskud til tale et andet sprog i et stykke tid. Fx kan det være, at dit barn taler engelsk med sine kusiner. Det går fint i begyndelsen, og kusinerne er meget optagede af at prøve at tale engelsk. Men lige pludselig gider kusinerne ikke mere og på familiebesøg står dit barn derfor helt alene og kan ikke forstå en ”dyt” af, hvad der bliver sagt omkring jer.

Alle de små ting, der udløser et fællesskab omkring sproget, vil dit barn gå glip af, når I er på besøg i Danmark: Teksten til musikken, der pludselig udløser en latter, den henkastede sidebemærkning, en humoristisk busreklame osv. Dit barn vil stå som et spørgsmålstegn, for du vil aldrig have kapacitet til at oversætte alting.

Læs mere her: Dansk er et fællesskab

 

3. Tilknytning og mulighed for at komme tilbage til Danmark

Dit barn kan komme til Danmark og få en dansk uddannelse, hvis han/hun kan tale og skrive dansk på et højt niveau. Danmark er kendt for at tilbyde gode videregående uddannelser, så det vil være et aktiv for dit barn at lade denne mulighed stå åben.

Det hjælper også i ansøgningen om bevarelse af dansk statsborgerskab, når dit barn kan tale dansk og måske tilmed kan dokumentere sine danskkundskaber.

Husk på, at det ikke er nok, at dit barn kan tale et flydende hverdagsdansk, hvis han/hun skal kvalificere sig til det danske skolesystem.

Læs mere her: Hvordan taler I dansk? og Vedligehold af det danske sprog

 

Dansk for begyndere – Online Læringsprogram

Danes Worldwide lancerede i maj 2015 et nyt online læringsprogram for begyndere. Programmet er særligt henvendt til udlandsdanske børn. Klik på billedet for at læse mere om programmet og hvordan du får adgang:

Dansk for begyndere - Online Læringsprogram

 

Læs også: