Hvad har dit barn behov for?

At rejse ud i verden for at bo i kortere eller længere tid kan være en stor mundfuld både for dig og dine børn. Du skal tage afsked med de vante rammer, du kender hjemme fra Danmark og forholde dig til savnet af venner og familie. Samtidigt befinder du dig i et væld af nye indtryk, som du også skal rumme mentalt.

Lige som du selv skal vænne dig til de nye omgivelser, så skal dine børn også vænne sig til dem. En tilvænningsperiode på seks måneder er ikke ualmindelig.

Dårlig samvittighed?

Det er ikke ualmindeligt, at udlandsdanske forældre bliver ramt af dårlig samvittighed overfor deres børn. Særligt forældre med ældre børn kan få utrolig dårlig samvittighed over at have flyttet deres barn ud af deres faste rammer med venner og fritidsaktiviteter og over i helt nye omgivelser, hvor barnet nu skal slås med et nyt sprog og en helt ny kultur.

Når beslutningen om at bosætte sig i udlandet er truffet, må du som forælder tage ”ja-hatten” på og forsøge at dæmpe den dårlige samvittighed. Tænk fremad med udgangspunkt i dit barns behov. Hvad kan lette overgangen til det nye land for dit barn, og hvordan kan du som forælder støtte udviklingen? Det kan være, at I skal sende postkort til hele familien for at dæmpe savnet til Danmark eller måske finde nogle fritidsaktiviteter. Husk også at tænke langsigtet på vegne af dit barn og tage stilling til udviklingen af det danske sprog.

I et nyt land – fyldt med nye indtryk – er det en god idé at skabe nogle vante holdepunkter for dit barn, og sørge for at han/hun får nogle succesoplevelser så hurtigt som muligt.

Skab vante holdepunkter med danskundervisning

Én måde at skabe vante holdepunkter på er at arbejde med det danske sprog derhjemme på faste tidspunkter. Det kan være lege, computerspil eller skoleopgaver alt efter dit barns alder og danskniveau.

Arbejdet med det danske sprog kan på denne måde blive et trygt og hyggeligt indslag blandt alle de nye indtryk og for barnet et element i hverdagen, som han/hun er god til.

Med danskundervisning som værktøj kan du som forælder hurtigt give dit barn nogle succesoplevelser midt i ”kaos”, som giver dit barn ny energi og nyt gåpåmod.

Dansk fra første dag under opholdet

Vores anbefaling til dig forælder er at sikre, at dit barn/børn bliver ved med at arbejde med det danske sprog lige fra første dag af udlandsopholdet.

Det skal selvfølgelig balanceres i forhold til barnets behov, men vælg det danske sprog til i det omfang barnet har overskud.

Hellere lidt danskundervisning end ingen danskundervisning. Du vil være overrasket over, hvor hurtigt det danske sprog kan glide ud i en hektisk hverdag, hvor et andet sprog dominerer lokalmiljøet.

Læs også: